Men beweert dat glijdende en wiegende heen en weer bewegingen van slangen vogels zouden kunnen hypnotiseren. Experts raken het er niet over eens maar wie weet, leveren wetenschappelijke studies op een dag het bewijs? Hoewel het rijk van hypnose enorm breed en flexibel is, zijn er een paar zielen waarvan hun erfenis zich heeft gemanifesteerd in onze huidige collectieve verbeeldingskracht. Zonder de blijvende indrukken die ze achterlieten, zou de westerse beschaving vandaag de stereotypen, verhalen en reputaties in hypnose missen. Hieronder staan 11 bekende hypnotiseurs.
Patrick Pickart
Patrick Pickart, een hypnotiseur en goochelaar van hoog niveau. Patrick werd geboren in Brussel op 29 juni 1971, onder de naam Patrick Gillard. In de jaren ’90 heeft hij zijn diploma Industrieel Ingenieur vliegtuigmechanica behaald, waarna hij veiligheidstechnieken aan de VUB is gaan studeren. Daarna volgde hij nog een opleiding Security Management aan de KU Leuven.
Patrick interesseert zich niet enkel in de wetenschap maar ook in het mystieke. Dit komt doordat hij leergierig en zeer gemotiveerd door het leven gaat. Verder is hij sensitief en gevoelig, waardoor hij nogal intens in het leven staat. Al in zijn jonge jaren is Patrick geneigd zijn gevoel te volgen en is hij gebiologeerd door de mooie dingen in het leven. Zijn kijk op het leven is dan ook diepzinnig en bezielend. Hij heeft een grote collectie aan boeken over hypnose, wel meer dan 800 exemplaren. Tevens heeft hij verschillende cursussen in het binnenland en buitenland gevolgd en heeft dan zijn certificaat behaald als hypnotherapeut. Graag zou Patrick zijn hartstocht en kunde delen met het publiek, zodat het onderwerp wat toegankelijker wordt. Dit doet hij met behulp van lezingen, demonstraties, workshops en tv optredens.
De hypnotherapeut heeft zich nog verder ontwikkeld tot coach nadat hij hier in Zweden kennis mee had gemaakt. Er waren overeenkomsten met het coachen en de hypnosewereld en hier maakte hij dan ook gretig gebruik van. Met al deze kennis en kunde heeft Patrick een nieuw concept in het leven geroepen, ‘Growing Balloons’. De gedachte erachter is ‘Creative Coaching for Creative People’.
Franz Anton Mesmer
Mesmer was een Duitse arts met belangstelling voor astronomie. Hij theoretiseerde dat er een natuurlijke energetische overdracht plaatsvond tussen alle geanimeerde en levenloze objecten. Deze theorie noemde hij dierlijk magnetisme, later aangeduid als mesmerisme. De theorie trok grote interesse tussen 1780 en 1850 en bleef enige invloed hebben tot het einde van de eeuw. Mesmer dacht vaak dat hij de macht had om mensen te genezen.Het ingewikkelde ritueel toegepast bij het proces werd uiteindelijk in Parijs onderzocht. Onder meer Benjamin Franklin en nog vele anderen concludeerden dat de theorie van Mesmer en de voordelen van zijn behandelingen denkbeeldig waren. Toch blijft Mesmer tot op de dag van vandaag nog van belang. Hoewel zijn theorie over het magnetisme onjuist was, werkte zijn behandeling wel en is hij een van de grondleggers van de moderne hypnosetherapie.
James Braid
Braid was een Schotse chirurg en bedacht de term hypnose (afgeleid van de Griekse Hypnos, god van de slaap). Hij onderzocht en ontwikkelde ook trance-inducerende technieken waarvan hij terecht dacht dat ze als verdovingsmiddel voor operaties kunnen worden gebruikt. Vandaag vinden operaties steeds vaker plaats onder hypnose. Daarvoor worden patiënten in de Esdaile State gebracht, een heel diepe hypnose waarbij pijnprikkels niet meer waargenomen worden. Daardoor kunnen zelfs ledematen geamputeerd worden in deze diepe hypnose toestand.
Zoals onder andere op Medical Net en in The Guardian te lezen is, biedt dit verschillende bijkomende voordelen. Doordat de patiënt tijdens de operatie met de dokter kan praten ontstaat er een samenwerking en zorgt dit voor minder complicaties. Hypnose kan ook angsten reduceren en het herstel na de operatie voltrekt zich veel sneller.
Het grootste obstakel voor een brede toepassing in ziekenhuizen vormt de weerstand bij artsen zelf. Gelukkig krijgt hypnose bij ingrepen dankzij een aantal wetenschappelijke studies ook in medische kringen een steeds groter draagvlak.
Svengali
Het Svengali-personage is een manipulatieve, dominante, aanstootgevende en griezelige persoon die alleen maar slechte bedoelingen herbergt. Svengali is een bekende fictieve hypnotiseur uit de roman Trilby van George du Maurier (1894).
Abbé Faria
Faria was een Luso-Goan katholieke monnik. Daarnaast was hij een van de pioniers in de wetenschappelijke studie van hypnose. Hij baseerde zijn studie op het werk van Franz Mesmer. In tegenstelling tot Mesmer, die beweerde dat hypnose werd gemedieerd door ‘dierlijk magnetisme’, begreep Faria dat het puur door de kracht van suggestie werkte. In het begin van de 19e eeuw introduceerde Abbé Faria oosterse hypnose in Parijs.
Kreskin
Niet bepaald een hypnotiseur, de fantastische Kreskin genoot bekendheid als een geweldige televisiementalist. Wat is een mentalist, vraag je? Iemand die met behulp van goocheltrucs en psychologische technieken de toekomst voorspelt, gedachten leest en illusies in het leven roept. Doordat alles met een flinke dosis mysterie gepresenteerd wordt, lijkt het voor veel mensen echt. Kreskin werkte eerst als hypnotiseur maar in de jaren ’70 besloot hij dat hypnose niet bestond en ging hij zich toeleggen op het mentalisme.
Uri Geller
Als zelfverklaarde hypnotiseur is Geller een Israëlisch-Britse artiest die niet enkel gelooft in een spectrum van paranormale verschijnselen zoals UFO’s en Atlantis. Hij beweert ook zelf over paranormale krachten te beschikken. Zijn beweringen zijn echter weerlegd door wetenschappers en goochelaars. Zijn werk met high-profile hypnose onderwerpen kreeg ook vaak een kritische blik. Naar verluidt zou hij Michael Jackson hebben gehypnotiseerd voor het verlangen naar pindakaas.
Sigmund Freud
Freud bracht psychologie en hypnose samen. Freud gaf vrijmoedig toe dat de twijfel aan psychoanalyse de schuld was van hypnose. Ook al gebruikte hij eerst hypnose als een klinische techniek, hij stapte er uiteindelijk volledig van af. Enerzijds vanwege de feilbaarheid van hynose, anderzijds omdat hij ontdekte dat patiënten ook essentiële herinneringen konden herstellen en begrijpen terwijl ze zich bewust waren. Freud geniet tot op de dag van vandaag bekendheid voor zijn psycho-analyse. Een therapeutische benadering die heel ingrijpend is en die jaren van intensieve behandeling vraagt.
Morton Henry Prince
Prince was een Amerikaanse arts die zich specialiseerde in neurologie en abnormale psychologie. Tevens was hij een leidende kracht in het bevestigen van psychologie als een klinische en academische discipline. Hij was zich ook al erg bewust van de kracht van het onderbewustzijn.
Alfred Binet
Alfred Binet was een Franse psycholoog die de eerste praktische IQ-test uitvond. In 1904 vroeg het Franse Ministerie van Onderwijs aan psycholoog Alfred Binet om een methode te bedenken die zou bepalen welke studenten niet effectief van de reguliere klassikale lessen leerden, zodat ze correctiewerk konden krijgen. Samen met zijn medewerker Théodore Simon publiceerde Binet revisies van zijn test in 1908 en 1911, waarvan de laatste vlak voor zijn dood verscheen.
In zijn beginjaren bestudeerde Alfred Binet, onder invloed van zijn mentor Jean-Martin Charcot, hypnose en schreef er een aantal artikelen over. Hij kwam hierdoor echter in opspraak en liet hypnose voor wat het was. Toch geniet hij tot vandaag internationale erkenning voor zijn werk rond problemen veroorzaakt door onderbewuste automatismen.
Vladimir Mikhailovich Bekhterev
Bekhterev was een Russische neuroloog en de grondlegger van de objectieve psychologie. Hij staat het meest bekend voor het noteren van de rol van de hippocampus in het geheugen, zijn studie van reflexen en de ziekte van Bekhterev, een ernstige reumatische aandoening. Daarnaast staat hij ook bekend om zijn competitie met Ivan Pavlov over de studie van geconditioneerde reflexen. Bij de inductie van hypnose spelen die automatische reflexen een heel belangrijke rol.
Wil je een hypnotiseur aan het werk zien neem dan gerust contact met ons op.