Is hypnose veilig?
Absoluut, het fenomeen hypnose is volkomen veilig als de hypnotiseur die juist uitvoert en gebruikt. Om beter te begrijpen wat er eventueel fout kan gaan , is het belangrijk dat je begrijpt wat hypnose eigenlijk inhoudt.
Wat is hypnose?
Hypnose is een toestand tussen waken en slapen. In die toestand neemt jouw onderbewustzijn het over van jouw bewustzijn. En dat onderbewustzijn is ongelooflijk veel krachtiger dan ons bewustzijn. Met ons bewustzijn redeneren we en bepalen we wat er toegelaten wordt tot het onderbewustzijn. In het onderbewustzijn liggen onze emoties, onze herinneringen en onze verbeeldingskracht. Vooral dat laatste wordt bij hypnose heel erg aangesproken. Om in een toestand te komen waar dit mogelijk wordt, is het essentieel dat de te hypnotiseren persoon zich heel goed focust. Dat kan puur mentaal maar natuurlijk ook visueel. Denk maar aan het stereotype beeld van de hypnotiseur met zijn pendel.
Hoewel de hypnotiseur het commando “slaap” geeft, heeft hypnose niets te maken met slapen. Behalve dan dat je tijdens jouw slaap droomt en dat jouw verbeeldingskracht dus hard aan het werk is.
Hypnose is dus gewoon een gefocuste toestand waarbij jouw verbeelding maximaal werkt. Wat kan er dan mislopen, hoor ik u vragen?
Wat kan er fout gaan?
Ten eerste is het heel belangrijk dat de hypnotiseur de gehypnotiseerde degelijk uit de hypnose haalt, dit heet de “wake up”. Vooral tijdens hypnoseshows gebeurt dit vaak onvoldoende. Uiteindelijk zal de persoon in kwestie vanzelf uit hypnose komen. Het is wel zo dat die persoon tot dat moment heel vatbaar is voor suggesties en hierdoor geschaad kan worden. Ook is het mogelijk dat de gehypnotiseerde suf is en hoofdpijn heeft. Gelukkig is dit door een goede “wake up” makkelijk te vermijden. Bij mijn hypnose act ga ik voor ik naar huis vertrek altijd even langs bij mijn toeschouwers om te zien of alles in orde is. Op die manier vermijd ik onaangename verrassingen. Bij de podiumshows blijf ik minimum 30 minuten na de show beschikbaar voor de toeschouwers.
Ten tweede is er een piepkleine kans op een abreactie, een plotse emotionele reactie. Dit is voor 99% te vermijden door de gehypnotiseerde niet te laten teruggaan in de tijd, door bvb. een regressie naar de jeugdperiode. Je weet nooit wat die persoon heeft meegemaakt en hoe die daar op reageert. Als dit toch voorkomt, is het belangrijk dat de hypnotiseur zelf rustig blijft en de persoon uit hypnose haalt. Een abreactie is vooral vervelend maar verder onschuldig.
Tijdens showhypnose zijn er ook een aantal heel belangrijke aandachtspunten. Als showhypnotiseur is het belangrijk dat je de mensen nooit laat bewegen op het podium met gesloten ogen. Als je de suggestie geeft dat mensen dronken worden of dat iets heet wordt, is het absoluut cruciaal aan te geven dat ze er niet ziek van zullen worden of zich niet verbranden! Toeschouwers laten eten of drinken is ook uit den boze. Je weet immers niet of ze ergens allergisch aan zijn.
Hoe spectaculair het ook is, het uitvoeren van de menselijke brug is heel onverstandig. Bij de menselijke brug wordt een toeschouwer in cataleptische toestand gebracht en vervolgens tussen 2 stoelleuningen gelegd. Meestal gaat de hypnotiseur of iemand uit het publiek op de gehypnotiseerde staan.Hoewel er zo goed als geen risico bestaat dat de persoon op het moment zelf door zijn rug zakt, weet je als hypnotiseur niet of de persoon een gezonde rug heeft. Zelfs niet als je dit uitdrukkelijk vraagt omdat er soms latent een probleem kan zijn. Dit probleem kan zich dan pas uren of dagen na de hypnoseshow manifesteren …
Ikzelf, The Charming Thief, zal deelnemers aan de show nooit fysiek inspannende of heftige opdrachten geven. Zo was ik recent getuige van een show waarbij de deelnemers een orkest met heftige muziek moesten spelen. Helaas werd dit veel te lang uitgemolken en was 1 van de (zwaarlijvige) kandidaten nadien zichtbaar buiten adem. Gelukkig kreeg de arme man geen hartaanval! Even later moesten ze naar het voorbeeld van een pop hun benen en armen beurtelings in de lucht gooien. Op de grond was een los deken gelegd. Hierbij scheelde het niet veel of de man ging onderuit en belandde met zijn nek of rug tegen de stoelen…
En tot slot is het belangrijk aan te geven dat de deelnemers tijdens een podiumshow het podium niet mogen verlaten tenzij de hypnotiseur dit duidelijk aangeeft zodat ze binnen het stembereik en de controle van de hypnotiseur blijven.
Bij het begin van de show geeft de hypnotiseur ook duidelijk aan dat van zodra de gehypnotiseerden de zaal verlaten, de hypnose automatisch helemaal verbroken is. Dit is belangrijk in het geval er een plotse evacuatie, bvb. in geval van brand, plaats vindt.
Hoewel dit wettelijk niet verplicht is, stelde The Charming Thief voor zijn hypnoseshow een Safety Management Guide en Risk Assessment op. Daarin somt hij alle mogelijke risico’s op en legt uit hoe die tot een minimum herleid worden. Daarbij laat hij niets aan het toeval over. Hij overloopt alle aspecten van de hypnoseshow, van de veiligheidsaankondiging tot de nazorg en beschikbaarheid na de show.
Organiseert u een event en wil u een ervaren hypnotiseur uitnodigen? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte!